Tankar om mat....

Under min uppväxt var det väldigt mycket minnen kring mat.
Som barn var jag väldigt mycket hos min mormor & morfar,
 Det var i deras hem jag fått mycket av mitt kunnande när det gäller matlagning och bakning.
Hos mormor och morfar var det mycket som var tillåtet som man inte fick göra hemma..ex..
norpa köttbullar dirtekt i stekpannan, äta stekt tjock korv på gaffel för att man inte ville ha potatis och sås, samma gällde för nystekt stekfläsk... även om mormors brunabönor var suveränt goda.. med kanelstång i..
Både mormor och hennes systrar var sk. riktiga Matmammor en del av dem hade även mat som extrajobb.
En av systrarna den äldsta tror jag hon hade lunchservering för gruvarbetarna i Zinkgruvan..
En av systrarna hade alltid stora julkalas för alla systrarna med makar, barn med familj och barnbarn och vi var många ...
en del satt i vardagsrummet andra satt i hallen eller i gillestugan totalt ca ett tjugotal personer i olika åldrar ... i köket var det bara maten som fick plats..
  • det kallskurna julbordet med allt hemlagat...
  • älgsteken från höstens jakt med sås potatis och alltid ärtor & morötter på burk
  • hemgjord ostkaka med vispad grädde och hemkokt hjortron eller jordgubbs sylt
  • efter det kom kaffe med hembakade bullar, sju sorters kakor och en himlapaj som avslutning  det mormors syster kallade himlapaj var väl egentligen en Pavlovatårta
En annan av systrarna bjöd på fantastiska middagar för hela gänget..
då var det mycket mat och mycket matprat ...

Dessutom hade vi kanske en gång om året en släktträff på Finn-gården i Finnerödja där det på den tiden var stort smörgåsbord alá Finlandsbåt..
Ofta var jag  med mormor & morfar till mormors systrar
bland annat till  Dagmar när det skulle plockas gurkor som skulle läggas in eller morötter och potatis skulle tas upp och läggas i jordkällaren
eller när det skulle styckas gris till jul
Jag hjälpte till att göra blodpudding, paltbröd och korv ,
 något som jag forfarande tycker är väldigt kul.
Eller att följa med och hämta rå-mjölk och göra kalvdans...
Hinner jag brukar vi ha mormors-korv antingen den med potatis i eller också den med korngryn till jul.

Något som är viktigt när det gäller bakning och matlagning är:
  • Att du trivs i ditt kök.
  • Att du tar dig tid.
  • Att du lagar mat med kärlek.
  • Att du smakar & kryddar maten ordentligt
  • (skillnaden märks på smaken )

Gör det bästa av det du har 
&
 Tag god hand om det du får

Som till exempel att göra något nytt av sina rester och inte kasta
att göra pajer, sylt, mos eller saft när du får
äpplen, bär eller rabarber

I vår familj älskar vi både fisk och skaldjur,
 även om halva familjen inte visste om det när vi flyttade ihop.

Färska, svenska kräftor finns det något underbarare..?
Serverade med en god västerbottens-paj
 hembakat bröd, smör och ost 
Valfri kall dryck 
&
 tillsammans med familjen och  goda vänner.
Kräftorna på bilden är signalkräftor från sjön Tisaren i närke.



Men  roliga ägg smörgåsar kan man få när nya höns precis börjat värpa.
Då är det lite si och så med läggandet och en del ägg kan få två gulor.

Tankar om vardagsmaten....
Ett av mina knep mot idétorka när det gäller vardags-middagen det vill säga måndag-fredag
 är att ge varje dag ett "tema"
det blir enklare att vecko handla då :

Måndag - fisk
Tisdag - mjölmat (ex. pasta, pizza, pannkakor)
Onsdag - Fågel
Torsdag - soppa
Fredag - Färs (brukar kunna bli Taco's rätt ofta)

Visst kan du planera lördag och söndag också
men då har man ju oftast mer tid att komma överens
och laga maten tillsammans..

En annan variant på planering är att låta alla i familjen välja mat var sin dag detta funkar bra om man är en stor familj.
Hos oss gjorde vi så här när vi hade 5 av de 6 barnen bodde kvar hemma:
Väldigt bra sätt att motverka " mat-gnäll" det är ju i alla fall en dag i veckan man valt maten själv...

Måndag-Björn - pannkakor
Tisdag Anders - korv
Onsdag Kjell-Åke - lappskaus
Torsdag Adam - köttfärssås och pasta
Fredag Amanda - ugnstekt lax
Lördag Johan - Tacos
Söndag Jeanette - älgstek

En kokbok....
I en bra kokbok känner du både smak och lukt när du läser...
Och jag tror inte det är meningen att man ska följa recepten till punkt och pricka.
Tycker mer att man ska använda recept som inspiration när man lagar mat.
Man kan följa receptet den första gången men sedan får man utveckla receptet efter egen smak och tycke..
det är därför viktigt att man smakar för alla har inte samma smak när det gäller mat..
Många bilder gör också att man känner hur det vattnas i munnen..

Där emot när jag bakar är jag mer noga med receptet

Jag är själv samlare av kokböcker och har ca 400 olika 
Jag tycker det är väldigt intressant både  med matlagning och bakning..
Tror det är ett arv från mormor...
Sara och hennes tre systrar..
Stina, Margit och Dagmar